Bo och leva i Vadstena

Vill man inte bo i en storstad men ändå ha möjlighet till en stad med storstadspuls kan Vadstena vara ett alternativ. Det är en tätort i Östergötlands län och man hittar Vadstena på Vätterns östra strand. När man bor i Vadstena har man även närhet till Motala som ligger 16 kilometer ifrån. Här får man ett varierat utbud av både natur som Östgötaslätten och stadsmiljö. Arkitekturen i Vadstena avslöjar ett härstammande från medeltiden, rättare sagt 1700- eller 1800-tal. När man går runt i Vadstena finner man smala gator med kullersten och låg bebyggelse. Tack vare att staden är så pass liten lever den upp mer på sommaren, då turismen är väldigt viktig. Är man en historiefantast är ett tips att gå runt i staden och leta efter medeltida byggnader. Man kan bland annat finna rådhuset mitt i centrum som går tillbaka till 1400-talet.

Att göra i Vadstena

I Vadstena kommun hittar man även välkända Vadstena slott som byggdes till Gustav Vasa. Slottet användes främst som försvarsanläggning på 1500-talet. Nu kan man besöka slottet då det har blivit ett museum. I närheten av Vadstena ligger förutom Motala även Linköping och Mjölby dit lokalbussarna går. Nu kanske det låter som att Vadstena inte är så full med aktivitet och liv men faktum är att det är den perfekta staden för familjeliv. Man kan njuta av både närheten till vatten tack vare Vättern samt historiska byggnader och upplevelser. Utöver det kan man njuta av att strosa runt på kullerstensgatorna och kika in i butikerna. Det arrangeras även olika teater- och musikföreställningar i staden med jämna mellanrum. Blir man törstig eller hungrig kan man alltid inta någon av stadens restauranger eller uteserveringar. När det kommer till utbildning finns alltifrån förskola ända upp till gymnasium. Bland aktiviteter för barnen kan man antingen besöka biblioteket, simhallen eller hitta på friluftsaktiviteter.

Få mer för pengarna

När man flyttar till en mindre stad är det också bra att tänka på hur man vill bo. Vill man bo mitt i stadskärnan eller vill man bo mer i utkanten. Det finns många platser man kan köpa där man sedan kan bygga sitt egna hus. Här är det förstås viktigt att ansöka om bygglov och kolla över vilka rättigheter man har. När det kommer till takläggning är det bäst att ta hjälp av kunniga personer. Ett tips är att kontakta takplåt.nu för att vara säker på att det inte börjar läcka in när det väl är dags för inflyttning. En fördel när man flyttar till en mindre stad är att man får betydligt mer för pengarna och kan därför rusta upp sitt hus rejält. Många föredrar också att ha sitt hem i närheten till natur för att kunna ha en plats att slappna av på.