Så startar du eget i Vadstena!

Många drömmer om att starta ett eget företag. Att kunna arbeta med det man älskar och dessutom vara sin egen chef är väldigt lockande. I den lilla staden Vadstena råder ett mycket gott företagsklimat. Här finns det därför goda möjligheter att öppna den där verksamheten som du så länge funderat på. Att starta ett företag är inte helt lätt, det är mycket att tänka på. Ett tips är därför att gå en starta eget- kurs!

Förberedelser och förutsättningar

Att starta och driva ett företag är inte alltid helt lätt. Även om drivet, passionen och motivationen finns där så är det också en rad praktiska saker som skall lösas. Vilka dessa är varierar naturligtvis beroende på vilken typ av företag det är man skall starta. Men en sak har alla verksamheter gemensamt – man behöver ekonomiska förutsättningar för att kunna verka. Vid starten gäller det att ha tillräckligt kapital för att kunna starta en verksamhet med allt vad det innebär i form av lokaler, material, marknadsföring, personal och så vidare. Då kan det vara en idé att ta ett uppstartslån som är en lånetyp speciellt avsedd för att hjälpa den som vill starta eget. Men det kan behövas ett tillflöde av likvida medel även i senare skeden i driften av företaget. Detta kan man bland annat göra genom fakturaköp eller liknande ekonomiska åtgärder. Dessa frigjorda pengar kan sedan användas för nya investeringar och expanderingar av företaget.

Lär dig att starta eget

Att gå en starta eget-kurs är väldigt lärorikt och det kan göras på flera olika sätt. Antingen kan man ta en digital kurs, till exempel via plattformar som verksamt.se eller så anmäler man sig till en fysisk kurs. Dessa brukar till exempel anordnas av Arbetsförmedligen eller lokala nyföretagarcentrum. Båda sätten har för och nackdelar. Att vara på en fysisk kurs har fördelen att man kan närverka med andra lokala företagare och skapa goda kontakter för sin framtida verksamhet.

I Vadstena samarbetar företagarna och hjälper varandra. Det kan därför vara en god idé att ta kontakt med redan etablerade aktörer om man behöver tips och råd i sin nystartade verksamhet. De har gjort samma resa som du precis skall ge dig ut på och kan stötta och varna för eventuella fallgropar så att du kan undvika dessa.