Gå på opera i Vadstena

 

Den säregna 1600-tals drottningen Kristina kom innan sin abdikation till Vadstena där hon spenderade en tid i dess renässansslott. Då hon var road av kultur från kontinenten lät hon därför sätta upp en av Sveriges första operor i slotten och idag uppförs det årliga fina förställningar i slottets lokaler. För säsongen 2017 skall man uppföra en modern opera baserad på Oscar Wildes The Importance of being Ernest och bakom detta ligger den framgångsrika Vadstena Akademien.

Akademien bildades år 1964 av en sångpedagog som ville främja musik och sång, och en av dess främsta mål är att bedriva kursverksamhet. Här kan man lära sig olika musikinstrument och sångtekniker och det organiseras olika workshop som barockdans och körsång. Unga musiker kan också söka stipendier från Akademien och man framför både äldre, klassiska verk som beställer nya operor. Det handlar om kärleken till vackra tongångar och framförandet av dessa till likasinnade.

Många kända operasångare har deltagit i Akademiens föreställningar, bland annat Loa Falkman och Ann Sofie von Otter och dess opera-uppsättningar lockar stora publiker från hela världen. För musikälskare är de en oförglömlig upplevelse av den vackra staden Vadstena som kommer att minnas för livet.