Jakt och fiske i Vadstena är trevliga fritidsaktiviteter. Det finns vidsträckta jaktmarker här och vi är inte lika drabbade av varg som de jaktområden som ligger i Örebro eller Värmlands län vilket gör att möjlighet finns att jaga med lös hund. Vadstena har en jakt och viltvårdsklubb och de erbjuder även kurser där man kan uppnå en jägarexamen. De har även en bana som går att hyra för ett event, kompisgäng, jaktlag eller konferensskjutning. Banan är öppen 5 april till 27 september. De erbjuder även trofébedömning i Vadstena. I Gåsriket bedrivs bockjakt och det är stora arealer ifrån 200 hektar och uppe på både åkermark och skogsområden. Det finns även bäver, dovhjort, vildsvin, kronhjort och älgjakt att anmäla sig till. Fisket i Vadstena är också mycket populärt. Vadstena har ju ett fantastiskt läge vid Vättern och det gör att det finns många tillfällen till sportfiske. Sjön Vättern har kristallklart vatten och flera olika fiskarter. Det är så klart vatten att upp mot 240.000 människor dricker vattnet dagligen. Här finns hela 31 fiskarter, siktdjupet är på 17 meter, och stranden är 516 km lång. Fisket är i världsklass för många arter som te x insjölax, röding och gädda.
I augusti är det premiär för kräftfisket
Många vallfärdar hit i augusti för möjligheten att fiska kräftor i Vadstena, något som blir alltmer populärt. Det är faktiskt det enda vattnet i hela Sverige där det är helt kostnadsfritt att fiska kräftor i för allmänheten. Under det första dygnet är fisket tillgängligt för invånarna i kommunen och sedan är det öppet för alla, oavsett vilken kommun man bor i. När man fiskar kräftor bör man inte lägga sina redskap djupare än 150 cm. De bör läggas på hård botten, gärna en stenig botten där kräftor tenderar att gömma sig. Kräftor kan även gömma sig under nedfallna träd. Om man fiskar nära träd får man vara varsam så håven inte fastnar. Man behöver vara snabb när man drar upp sin håv eftersom kräftorna är kvicka och kan simma iväg om man inte är snabb. Man bör även agna ordentlig för om man har för lite bete kan kräftorna hinna klättra ur burarna efter att ha ätit upp allt. Man rekommenderas att byta agn efter en timme då kräftorna lockas av ett doftande färskt agn.
Skötsel av jakthunden
I Vadstena är det ansvarsfulla jägare som driver jaktområden i länet. Många jakthundsraser trivs hellre ute än inne. De ska dock komma in om det är alltför många minusgrader. Varje jakthund kräver en stor och rymlig hundgård där det finns gott om utrymme för att röra sig i. Vi har ett fint friluftsliv i Vadstena kommun och det är många som samsas inom samma område. Oavsett om man jagar, fiskar eller bara vandrar i naturen får man anpassa sig efter de regler som gäller. Man ska känna till både de rättigheter och skyldigheter som Allemansrätten ger oss. Det finns gott om campingområden för den som är ute på en längre tur. Många kombinerar jakt och fiske på sin fritid och det är en fin kommun att ha semester i. Det finns mycket svamp och bär och fina skogar för friluftsmänniskan. Man bör även tänka på att alltid slänga allt skräp så man inte lämnar efter sig något efter utflykten i vår natur.