Kyrkor runtom Vadstena

Vadstena kloster hör till Sveriges berömdaste heliga platser, grundat av den Heliga Birgitta efter att hon under ett långt liv av visioner och pilgrimsresor lyckats få påven att ge henne tillstånd att starta en egen orden. I och runtom staden finns det dock flera andra vackra kyrkor, flera av Sveriges äldsta, väl värda ett besök för den som uppskattar historia, kultur och lugna stunder i bön och eftertänksamhet.

Många av kyrkorna i området grundades på 1100-talet och det hade mycket med att göra att Vadstena utgjorde en viloplats för pilgrimer som var på väg till Trondheim i Norge för att hedra S:t Olof. Man passade därför på att bygga flera kyrkor i området för att folk skulle kunna ta både en kroppslig och andlig vilostund under sin långa resa, liksom ge lokalborna ett spirituellt fotfäste.

Herrestad kyrka är en av Sveriges äldsta stenkyrkor och är förmodligen byggd på grunden av en ännu äldre träkyrka. Här finns de så kallade Eskilstunakistorna som människor begravdes i under den tidigaste kristna tiden. Rogslösas kyrka har en vackert ornamenterad dörr från medeltiden som ansågs vara en sann konstskatt. Hovs kyrka från 1100-talet är delvis byggd från gamla träkistor och Nässja kyrka är mycket liten men har en vacker dopfunt från medeltiden.