Mitt i Vadstena centrum ligger Mårten Skinnares Hus som bland annat är känt för dasset i väggen på andra våningen, med ett hål rakt ut mot gatan. Dock används det naturligtvis inte längre så du kan lugnt gå under dasset utan att oroa dig. Mårten Skinnares Hus heter med en annan titel Hospitalsmuseum, med anledning av att Mårten Nilsson Skinnare byggde ett hospital som både skulle vara till för att tjäna Gud och ta hand om fattiga och sjuka. Därmed blev detta hospital en av landets största vårdinrättningar på 1500-talet ända fram till 1930-talet. Idag är det ett museum och betraktas som ett av Sveriges bäst bevarade bostadshus med landets mest berömda hemlighus.
Vadstena – en charmig stad att bo i
Bredvid huset och i övriga staden ligger en rad gamla bostadshus från medeltiden som ger Vadstena dess charm. Här bor det helt vanliga människor och husen är vanligtvis K-märkta. Om du själv funderar på att flytta till Vadstena finns det således goda chanser till att du kan omge dig med gamla utsmyckningar och gulliga detaljer i bostaden, trots att du har alla moderniteter omkring dig som badrum, elektricitet från exempelvis Göta energibolag samt ett välutrustat kök. Vadstena är känt för att bevara det gamla i de flesta av sina byggnader och bostadsrätter, men att rusta upp dem invändigt till invånarnas fördel.
Han var Mårten Skinnare
Mårten Skinnare föddes någon gång i slutet på 1400-talet och dog 1542. Troligtvis föddes han någonstans i Vadstenatrakten och det är också i den staden hans berömmelse är mest påtaglig. Han har både en gata uppkallad efter sig samt det kända Mårten Skinnares Hus. Egentligen hette Mårten Skinnare, Mårten Nilsson, men fick namnet Skinnare då han sålde pälsar och skinn. Han tog en handelsutbildning i Stockholm och återvände senare till Vadstena för att bedriva handel och försäljning. Som bisyssla handlade han även med koppar från Bergslagen, vilket gav honom en säker inkomst. På så vis skaffade han sig egendomar i flera svenska städer, såsom Stockholm, Vadstena och Söderköping.
Mårten Nilsson Skinnare var således en medeltida affärsman/handelsman som dessutom var god vän med kung Gustav Vasa. Från början kom hans inkomst som nämnt ovan, från handel, men när vänskapen med kungen började blomstra ännu mer bestämde Mårten Skinnare sig för att starta ett hospital som delvis finansierades av Vadstena kloster som donerade mark för upprättelse av det huvudsakliga huset – då kallad Stora Dårhuset, samt ytterligare några byggnader.
Dagens Mårten Skinnares Hus
Med Hospitalet och Dårhuset fortsatte Skinnare sin verksamhet ända in på 1930-talet, men idag är det som sagt ett museum som fortfarande har många välbevarade föremål från tiden då byggnaden inhyste pilgrimer, sjuka och fattiga. Bland annat kan du gå in och titta på den stora dårkistan i vilken man transporterade “dårar”. Du kan även se gamla bibliska målningar i tak och väggar, även om dessa sedan länge bleknat bort till större delen. Den mest berömda delen på byggnaden är dock det välkända dasset som mer ser ut som en stor, utbyggd fågelholk.