Museum i Vadstena

Med tanke på den långa och betydelsefulla historia som Vadstena har, är det inte konstigt att det finns många intressanta museer att besöka för såväl turister som invånare i staden. Den kanske mest välkända delen av Vadstenas historia berör Heliga Birgitta och Vadstena kloster, och den som är intresserad av att veta mer om klosterlivet på medeltiden och om Heliga Birgitta själv ska besöka Sancta Birgitta Klostermuseum. Det hittar man i det som kallas Vadstena kungsgård, en byggnad från 1260-talet som också den har en lång och spännande historia som det berättas om på museet. Kungsgården ligger granne med klostret, så att man kan kombinera ett besök till de båda. Museet har varit öppet sedan 2003.

Kan man inte få nog av Vadstenas historia kan man efter det bege sig till Vadstena stadsmuseum, som ligger vid Rådhustorget. Också detta museum ligger i en medeltida byggnad (som det ju finns gott om i Vadstena), strax intill Vadstena rådhus. Rådhuset är i sig en turistattraktion, då det är Sveriges äldsta bevarade rådhus. Museet drivs ideellt, och skildrar stadens historia från 1400-talet fram till modern tid. Museets utställningar fokuserar framförallt på Vadstenas invånare och hur deras vardagliga liv såg ut under de olika tidsperioderna.

De som är konstintresserade hittar sannolikt mycket som faller dem i smaken på Skulpturmuseet Gottfrid Larssongården. Här kan man se de verk som skulptören Gottfrid Larsson skapade under sin levnad, mellan 1875 och 1947. Efter att ha beskådat alla Larssons skisser, konstverk och skulpturer kan man också passa på att gå ned i Gottfrid Larssongårdens undervåning, där man hittar Vadstena Spetsmuseum. En mindre välkänd aspekt av Vadstenas historia är nämligen att det finns en lång knypplingstradition där, som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. På museet kan man både få se exempel på vackra knypplingar och lära sig mer om människorna bakom denna flerhundraåriga tradition. Självklart är också Gottfrid Larssongården en sevärdhet i sig, med sina pittoreska omgivningar och antika fönster. Om du skulle bli inspirerad till att installera liknande fönster i ditt eget hus, kan du gå in på Skanskabyggvaror.se. Där finns ett stort utbud av fönster i både modern och antik stil, så att du kan få det bästa av två världar – det pittoreska utseendet av Gottfrid Larssongården, med modern isolering och säkerhet.

Slutligen kan nog alla finna glädje i ett besök till Leksaksmuseet i Vadstena. Här kan man följa barnens historia från 1800-talet och framåt i form av deras leksaker, som gamla dockor och dockvagnar samt leksaksbilar. Museet är beläget nära Vadstena slott, vilket ju är ett måste att besöka om man befinner sig i Vadstena, varför det passar bra att göra ett kortare eller längre besök på Leksaksmuseet i samband med det besöket.