Upptäck mer i Vadstena

Vadstena är en av Sveriges vackraste kommuner med fantastiska historiska byggnader, imponerande hotell, skön natur och ett världsberömt kloster. Det medeltida klostret, som invigdes 1384, är idag en Sveriges största attraktioner. Vadstena klosterområde är välbesökt av både svenskar och turister från hela världen.

Vadstena består av mer än ett kloster och det finns mycket att upptäcka. För den som är intresserad av Sveriges historia finns här otroligt intressanta platser att besöka. Du kan välja bland flera fina ställen i Vadstenatrakten som exempelvis Alvastra klosterruin. Detta kloster grundades 1143 av franska munkar från Cisterciensorden. Klostret var av stor betydelse för Sveriges utveckling eftersom munkarna förde med sig moderna metoder inom teknik, administration samt byggnadskonst. Klosterruinen ligger vid foten av det kända Omberg och besöktes ofta av vårt internationella skyddshelgon den heliga Birgitta.

Vadstena är en kommun som är som alla andra kommuner i Sverige. Däremot har Vadstena, till skillnad mot många andra svenska kommuner, oerhört mycket att erbjuda både boende och besökare. Kommunen har länge varit välskött och näringslivsklimatet placerar sig högt i Svenskt Näringslivs ranking. Även en välskött kommun eller företag kan ibland behöva hjälp av en professionell interim chef. Brightmill är ett företag som specialiserat sig på att hjälpa till med att hitta rätt interim ekonomichef för både offentlig eller privat sektor. Företaget arbetar med ett stort urval av kunniga kandidater som de matchar perfekt till varje uppdrag.

Vadstena har sedan medeltiden varit en viktig ort för dåtidens kungar och adel. Denna ort har även i mer moderna tider fortsatt attrahera och en av vår tids största författare, Ellen Key, valde att bosätta sig här. Hennes privata hem, kallat Ellen Keys Strand, är idag ett så kallat personmuseum som är öppet för besökare. Villan byggdes 1911 och är belägen på Ombergs sydsluttning med en fantastisk vy över Vättern. Ellen Key avled i sitt hem 1926 men var under sin produktiva tid en av vårt lands mest inflytelserika författare, både i Sverige och utomlands. Hon är mest känd för sin kvinnosaksideolog men skrev även böcker om folkbildning och mycket mer. Hennes mest kända verk som översatts till hela 26 språk var “Barnets århundrade” som utgavs år 1900.

För barnfamiljer som funderar på att besöka Vadstena för dess vackra historiska kloster och byggnader är det bra att veta att det finns många härliga badställen. Även mitt i Vadstena finns badplatser men kommunen bjuder även på härliga bad som Varamobaden med sin långa insjöstrand och Vätternbadet.