Vadstena GIF – mot framtiden sen 1907

Vadstena GIF är en klubb med en över hundra år lång och mångsidig historia. Klubben bildades den 1 september 1907 av sergeant G. Walfrid Ericsson tillsammans med några eldsjälar från bygden och alltsedan dess har föreningens syfte varit att “befrämja idrotten, utbilda goda idrottsmän och verka för en god kamratanda”, som det står i dess stadgar. Föreningens bildande annonserades i Östgötabladet den 5 november 1907 med följande ord: “Vadstena Idrottsförening bildades på möte å Logen Birgittas Blommas lokal fredagen den 1:ste nov.” Klubben hade då 35 registrerade medlemmar, men under årens lopp har de blivit många fler och de har utövat allt ifrån gymnastik, handboll och bandy till friidrott och simning. Idag är det dock fotbollen som håller klubbens fana högt. Klubbens drivs främst av eldsjälar och många aktiva, och dessa har bland annat nyligen startat en tennissektion. I maj 2018 väntas tennisbanorna stå klara, och föreningens mångfacetterade historia kommer därför snart även att avspeglas i dess nutida verksamhet!

Fotbollen dominerar i Vadstena GIF

Som nämnt är det dock fotbollen som dominerar i klubben och det har den gjort i princip från det att föreningen startades. Den första fotbollsmatchen spelades år 1908 mellan två Vadstenalag och snart inbjöds även lag från andra orter att komma till Vadstena och spela. Den 11 oktober 1908 anordnades fotbollsmatch mellan Vadstena GIF och Motala IF. Matchen slutade oavgjord och Östgötabladet rapporterade: “Resultatet blef 2 mål mot 2. Spelarna utvecklade å båda sidor kraft och påpasslighet. Efter slutad match hälsade de täflande lagen hvarandra med hurrarop.” Allt sedan dess har fotbollen varit kärnverksamheten i föreningen och idag har den utvecklats till att omfatta såväl herr- och damlag som ungdomsverksamhet. Föreningen huserar på Kungsvalla IP, där det finns både konstgräsplan och två gräsplaner, och varje år anordnas, förutom ordinarie seriematcher, även fotbollsskola för traktens barn. Dessutom håller föreningen årligen i Slättamilen, som är en lagtävling där man ger sig ut på en milslång promenad med uppgifter och tävlingar längs vägen. Anmälningsavgiften till tävlingen går dels till föreningen, dels till Barncancerfonden. på VGIFs hemsida kan du läsa mer och anmäla dig till Slättamilen – eller varför inte bli medlem i föreningen!

Stöd av eldsjälar och ortsbor

Vadstena GIF drivs, som ovan nämnt, främst av eldsjälar och ideellt engagerade medlemmar som alla hjälps åt för att samla in pengar till föreningen. Inom klubben finns olika projekt för att finansiera verksamheten, så som den tidigare omnämna Slättamilen. Föreningen håller även jordförsäljning, där människor i bygden kan köpa trädgårdsprodukter i form av plantjord och gödsel och samtidigt stötta klubbens ungdomsverksamhet. Vinsten från denna försäljning går till deltagande i olika fotbollscuper för barn- och ungdomslagen, där alla mellan åtta och 16 år är välkomna. Klubben bedriver även försäljning av produkter med dess logga på, så som VGIF-halsduken. Klubben får därutöver intäkter via personer som väljer klubben som en av sina favoritföreningar när de spelar via Svenska Spel. Föreningen har även flera lokala sponsorer bland ortens företag som bidrar till att klubben kan bibehålla sin verksamhet. Vadstena GIF bedrivs alltså främst genom stöd från människor och organisationer runt omkring dem, men har förstås också möjlighet att ta ett lån för att finansiera delar av verksamheten – varför inte den nybildade tennissektionen!