Vadstenas spännande slott

 

Det är något speciellt med att gå på slott och vare sig om man är en äventyrslysten femåring eller historieintresserad hundraåring så erbjuder slottsbesök en resa tiden där fantasin och föreställningsförmågans alla sinnen väcks och stimuleras. Vadstena slott är inget undantag; i denna imponerande byggnad kan man vandra i medeltida miljö, följa spännande guidningar eller köpa historiska föremål i dess välsorterade butik.

Vadstena slott byggdes på mitten av 1500-talet på order av Gustav Vasa som ville använda det som en försvarsanläggning mot allehanda fiender som danskar och ilskna smålänningar. Efter att slottet stod klart år 1545 kom kungen inte att vistas i det särskilt ofta men när han gifte sig med Katarina Stenbock i den närliggande klosterkyrkan höll han sin storslagna bröllopsfest här.

Istället blev det kungens son Magnus som bosatte sig i slottet och gjorde om det till ett renässanspalats och efter hans död kom det att periodvis bebos av landets monarker, inte minst drottning Kristina som lät uppföra en av de första operaföreställningarna i Sverige här.

Vill man besöka Vadstena slott går det alldeles utomordentlig och man bör inte missa den vackra Bröllopssalen där man framför operakonserter flera gånger om året, slottskapellet med dess märkliga akustik som består av en 14 sekunder lång efterklang liksom de vackra salarna som inretts med tidstypiska möbler och där konstutställningar arrangeras med jämna mellanrum. Slottet har dessutom fortfarande kvar sin ursprungliga trädgård från Vasas tid, som är en upplevelse i sig då den är en av Sveriges äldsta parker.

Ett absolut måste är att gå på guidad tur i Vadstena slott. Här klär sig guiderna i tidsenliga kläder och ger besökarna en fascinerande insyn i den svenska monarkins värld; alltifrån historier om belägringar till hur drottningarna klädde sig. Man organiserar också specialevents för barn, som ägg jakt under påsklovet.