Vandra kring Vadstena

Upplev Vadstena till fots! Närheten till Vättern och den omväxlande naturen gör vandringen till en spännande och njutningsfull resa. Området kring Vadstena är rikt på stigar och vandringsleder, och flera pilgrimsleder når sin slutpunkt i staden. Upplevelsen är gratis, det enda du och dina följeslagare behöver investera i är vandringsryggsäckar, bekväma skor och matsäck. Sedan är det bara att gå ut i naturen och njuta!

Stigar och vandringsleder

Om du vill ut och lufsa i skogen ska du bege dig till Omberg, knappt tre mil sydväst om Vadstena. Berget ligger utmed Vätterns östra strand och bjuder på både naturstigar och vandringsleder. De många lederna är utformade för att passa såväl nybörjare som mer erfarna vandrare.

Älvarumsleden är 7,5 km lång och erbjuder många fina utkiksplatser över Vättern. Leden går förbi en av bergets tre fornborgar, Borggården. På vägen dit kan du passa på att bada eller fiska vid Älvarums udde.

Ombergsleden tar dig runt hela Omberg och passerar bland annat Alvastra kloster och Ellen Keys strand. Leden är 26,1 km lång, så du behöver en rejäl matsäck och bekväma vandrarskor för att komma i mål.

Om du vill uppleva spännande naturmiljöer ska du promenera längs Orkidéstigen. Naturstigen är 2 km lång och känd för sina vackra orkidéer, som växer rikligt i kalkkärr och betesmark i området. Du kommer också att stöta på fjärilar, svampar och snäckor i denna exotiska miljö.

Pilgrimsleder

Att vandra längs en pilgrimsled är rogivande för både kropp och själ. Tanken med pilgrimsleder är att låta huvudet vila, medan fötterna arbetar. En pilgrimsvandring pågår ofta i flera dagar, vilket ger dig en möjlighet att uppleva naturen på ett nytt sätt. Flera pilgrimsleder i Östergötland har sitt mål i Vadstena.

Birgittaleden startar i Söderköping och är 145 km lång. En vecka är lagom att avsätta till denna vandring. En del av sträckan går längs vackra Göta kanal. På vägen finns flera vandrarhem och hotell att övernatta på. Du kan också välja att utgå från Linköping, då blir sträckan 85 km.

Klosterleden Alvastra-Vadstena går över Omberg och är 40 km lång. Lämplig start är Alvastra kloster. Leden tar dig först genom en majestätisk bokskog och klättrar sedan uppför Omberg. Här kan du pusta ut och njuta av en milsvid utsikt över Vättern. På flera ställen finns möjlighet att ta en avstickare för att besöka kloster och kyrkor. Längs med leden finns flera vandrarhem att övernatta på.